0341 350 593

Wij helpen u kiezen

Leeromgeving RollAssist

Wat te doen als het wentellaken scheef trekt

Het wentellaken trekt alleen scheef als deze niet aan beide zijden op dezelfde hoogte is vastgemaakt. Begin met bevestigen altijd bij beide rollen aan dezelfde kant en op het klittenband. 

Lees meer

Het kan zijn dat er niet vanaf hetzelfde punt begonnen is met bevestigen op de rolbuis. Probeer het wentellaken gelijktijdig te bevestigen. Start met het bevestigen van het laken op het klittenband van de rolbuis aan het hoofdeind. Trek dit vervolgens door naar het voeteneind.

Het kan ook gebeuren dat de cliënt naar beneden gezakt is en het wentellaken scheef ligt. Dit kan enigszins worden opgelost. Zie het antwoord gegeven op deze vraag "of een cliënt ook omhoog en omlaag kan worden geplaatst". 

Mag er een incontinentie matje op zodat de lakens langer schoon blijven

Ja, dit kan zeker. In het algemeen wordt er een groter incontinentie laken gebruikt ter voorkoming dat het wentellaken vuil wordt. Het voorkomen van extra verschonen van lakens is gewenst.

Lees meer

Het advies is wel om alert te zijn dat er geen kreuken/vouwen in het incontinentie laken voor komen ivm een verhoogde kans op decubitus.

Terug naar boven

Kan het innocare ligsysteem samen met de RollAssist

Nee, dit is niet mogelijk. Het innocare systeem is namelijk voorzien van een opdek matras waar de steunen op geplakt moeten worden. Wel is het mogelijk om dan gebruikt te maken van positionering kussens

Terug naar boven

Wat te doen als de katheter niet tussen de hekken kan

Zowel aan de hoofd- als aan de voetkant van de RollAssist is er voldoende ruimte om de slang van de katheter langs het wentellaken te leggen. Mogelijk dat de slang wel verlengd moet worden. De katheter zak kan aan de hekbuizen van de RollAssist opgehangen worden.

Terug naar boven

Wat te doen als er een luchtwissel matras op het bed ligt en het lijkt stroever te draaien

De RollAssist is goed in te zetten wanneer er een luchtwisselmatras op het bed ligt. Belangrijk: Voorafgaand aan montage zal de hoogte van het luchtwissel matras bekend moeten zijn ivm de gestelde bedhekkennorm. Is de afstand tussen luchtwisselmatras en bovenkant RollAssist minder dan 22 cm dan moet de RollAssist middels verhoogde montageplaten gemonteerd worden.

Lees meer

Op het moment dat het luchtwisselmatras heel zacht is en het verplaatsen en of draaien minder gemakkelijk gaat is het advies het luchtwisselmatras tijdelijk harder op te pompen. Wanneer de werkzaamheden afgerond zijn zal het luchtwisselmatras weer op de gewenste druk gezet moeten worden.

Terug naar boven

Mag er een dun luchtmatrasje tussen het matras en glijzijl geplaats worden

Nee, losliggende luchtmatrassen/toppers mogen niet op het matras geplaatst worden. Deze losliggende matrassen kunnen ongewenst verplaatst worden.

Terug naar boven

Hoe moeten het wentellaken worden vastgemaakt

Klik op de foto's rechts voor de juiste werkwijze van het vastmaken van het wentellaken.

1. Leg het wentellaken uitgevouwen op het matras met het klittenband deel aan de zijkant.

Lees meer

2. Pak het wentellaken aan het hoofdeinde vast en plaats het op het klittenband van de rolbuis.

3. Begin altijd aan het hoofdeind en aan het begin van de rolbuis.

4. Strijk het wentellaken vervolgens helemaal vast over de lengte van het klevende deel klittenband op de rolbuis.

5. Pak nu de handbediening en rol het wentellaken op de rolbuis. Strijk regelmatig over het laken en de rolbuis zodat deze netjes oprolt.

6. Rol het wentellaken zo ver op totdat de gekleurde weef-markering op het laken in het midden van het bed ligt.

7. Plaats vervolgens de andere kant van het wentellaken op de rolbuis en doorloop nogmaals stap 2 t/m 6.

8. Controleer of het laken op beide rolbuizen goed is opgerold en de weef-markering in het midden van het bed ligt.

Terug naar boven

Hoe moet het glijzeil worden vastgemaakt

Klik op de foto's rechts voor de juiste werkwijze van het vastmaken van het glijzeil op het matras.

1. Plaats het rugdeel en het voetendeel van het bed iets omhoog zodat je het glijzeil makkelijk kunt vastmaken.

Lees meer

2. Pak de lussen in de hoeken van het glijzeil en plaats die om de hoek van het matras. Doe dit bij alle hoeken.

3. Pak vervolgens de lusjes voorzien van klittenband aan de zijkant van het glijzeil.

4. Maak deze vast aan de draaiende delen van het bedframe.

5. Maak alle lusjes aan de zijkant van het glijzeil vast aan de draaiende delen van het bedframe.

6. Het glijzeil moet nu goed vastliggen om het matras en meedraaien met het bedframe.

Terug naar boven

Wat moet je doen als de rolbuizen zwaar omhoog gaan

Dit kan gebeuren wanneer het wentellaken te strak gespannen om beide rolbuizen zit. Hierdoor kan het zijn dat het zwaar aanvoelt om de rolbuizen omhoog te doen. Dit kan worden opgelost door met de onderste rij knoppen op de handbediening van de RollAssist het laken wat af te rollen.

Lees meer

Hierdoor is er meer laken beschikbaar en gaat het omhoog bewegen van de rolbuizen gemakkelijker.

Terug naar boven

Wat te doen als je niet goed bij de cliënt kan

De RollAssist is inzetbaar om iemand te verplaatsen of te draaien. Nadat de cliënt gedraaid is, kan je met de bovenste rij knoppen op de handbediening de cliënt naar het midden verplaatsen.

Terug naar boven

Uitleg over de 3-4 seconden veiligheid

Met de knoppen op de onderste rij op de handbediening van de RollAssist kan men het wentellaken afrollen voor bijvoorbeeld het wisselen van het wentellaken. Wanneer een van de onderste knoppen vastgehouden wordt, zal de RollAssist na drie-vier seconden stoppen.

Lees meer

Wanneer het laken verder afgerold moet worden zal de knop opnieuw ingedrukt moeten worden. Het stoppen is bewust in het systeem opgenomen en is een extra veiligheid voor de zorgverleners ter voorkoming dat een wentellaken onderlangs opgedraaid wordt en er een kans bestaat dat er handen met het wentellaken in de rol meegenomen worden. Het betreft hier een extra veiligheid voorziening.

Terug naar boven

Wat te doen als de cliënt steeds terugdraait

Het kan voorkomen dat de cliënt nadat hij/zij is gedraaid naar het midden verplaatst moet worden maar dat de cliënt weer terugdraait. Dit geeft aan dat de cliënt niet stabiel in zijligging ligt of zelf goed kan liggen.

Lees meer

Bij passieve mensen wordt er vaak na het draaien een kussen in de rug gelegd. Dit is ter ondersteuning van de cliënt waarna hij/zij naar het midden verplaatst kan worden.

Tip: bij het draaien van de cliënt naar de zijligging, houdt de toets op de bediening net zo lang vast totdat cliënt goed stabiel ligt. En gebruik bijvoorbeeld een positioneringskussens om de cliënt veilig in een stabiele zijligging te houden.

Terug naar boven

Wat te doen als een tilmat moeilijk te plaatsen is onder de cliënt

De cliënt zal op zijn/haar zijde gedraaid moeten worden waarna de tilmat in de rug gelegd dient te worden. Let wel op dat de gespen van de tilmat vlak op de rug liggen.

1. Draai de cliënt naar zijn zijde. Plaats vervolgens de tilmat achter de cliënt op bed.

Lees meer

2. Draai de cliënt vervolgens helemaal door naar zijn andere zijde. Trek de tilmat aan en sla om de cliënt heen. De tilmat zal tijdens het draaien mee worden genomen en aan de andere kant weer onder het lichaam vandaan komen.

3. Draai de cliënt weer terug op zijn rug. De cliënt ligt nu in het midden op de tilmat op bed.

4. Pak nu de gespen van de tilmat en bevestig deze aan de tillift om de cliënt uit bed te halen.

Terug naar boven

Wat te doen met het kussen tijdens het draaien

De cliënt ligt op zijn rug in het midden van het bed. Wanneer de cliënt naar zijn rechter zijde moet worden gedraaid (gezien liggend op de rug van de cliënt), plaats het kussen dan zo ver mogelijk naar de rechterkant van het bed. Leg het hoofd van de cliënt dan zo ver mogelijk aan de linker kant op het kussen.

Lees meer

Wanneer de cliënt nu wordt gedraaid naar de rechterzijde, dan zal het kussen ook meedraaien. En doordat het kussen zo ver mogelijk naar rechts is gelegd, zal het kussen netjes in het midden van het bed komen te liggen en ligt de cliënt met het hoofd midden op het kussen.

NB: Doe dit precies andersom wanneer de cliënt naar de linkerzijde moet worden gedraaid.

Het is ook mogelijk om de cliënt te draaien zonder kussen. Haal het kussen dan eerst weg voordat er gedraaid wordt en plaats het terug zodra de cliënt gedraaid is.

Terug naar boven

Kan de cliënt ook omhoog en omlaag worden geplaatst

Nee, met de RollAssist is het enkel mogelijk om iemand naar zijn/haar linker- en rechterzijde te draaien of op bed te verplaatsen. Wanneer de cliënt te ver naar beneden of naar boven ligt in bed, dan adviseren wij bijvoorkeur om de cliënt even uit bed te halen en opnieuw goed in bed te leggen.

Lees meer

Echter, er is wel een manier om de cliënt iets omhoog of omlaag te verplaatsen. Dit vraagt wel enige oefening en handigheid. Op het moment dat een cliënt naar beneden is bewogen is het mogelijk deze weer naar boven te verplaatsen door het wentellaken iets af te rollen, het bed op de juiste hoogte te zetten en middels het wentellaken de cliënt naar boven te trekken. 

Wanneer de cliënt te zwaar is voor bovenstaande, is het aan te raden cliënt uit bed te halen en opnieuw in bed te leggen.

Terug naar boven

Kan ik het wentellaken vervangen terwijl de cliënt nog op bed ligt

Ja, het is mogelijk om het wentellaken te vervangen terwijl de cliënt nog op bed ligt. Echter, wanneer het wentellaken echt vervuild is en het glijzeil ook dan adviseren wij om de cliënt eerst uit bed te halen zodat u prettiger alles kunt vervangen. 

Lees meer

Voor het vervangen van het wentellaken terwijl de cliënt nog op bed ligt, volgt u onderstaande stappen.

1. Plaats het bed op de juiste werkhoogte en draai de cliënt naar de rechterzijde.

2. Trek het wentellaken van de rolbuis en rol het op in de lengte. Plaats dit achter de cliënt.

3. Stop het opgerolde wentellaken onder de cliënt en doe dit over de gehele lengte van het laken bij de cliënt.

4. Pak het nieuwe schone wentellaken en bevestig dat aan één kant vast op het klittenband van de rolbuis.

5. Rol een deel van het wentellaken op de rolbuis en plaats het losliggende deel over de hele lengte onder het vervuilde laken. 

6. Let op dat u de weef-markering niet onder het vervuilde laken stopt. De weef-markering blijft zichtbaar.

7. Draai de cliënt terug op zijn rug op het nieuwe laken. Ga naar de andere zijde van het bed en trek beide lakens aan onder de cliënt vandaan.

8. Trek eerst het vervuilde wentellaken onder de cliënt weg en verwijder het van de rolbuis.

9. Trek vervolgens het nieuwe wentellaken onder de cliënt vandaan en bevestig dit op het klittenband van de rolbuis. 

10. Pak de handbediening van de RollAssist en rol het wentellaken verder op de rolbuis. Het systeem is weer helemaal klaar voor gebruik!

Terug naar boven

Uw gids in speciale zorgbedden

Specialbeds
Braillestraat 19
3846 CP Harderwijk
Nederland

E-mail: info@specialbeds.nl
Tel: +31 341 350 593
KvK: 30267905
BTW: NL821121790B01

Volg ons op:


Inschrijven voor de nieuwsbrief

© 2025 Re-Actief Zorghulpmiddelen B.V. | Specialbeds is onderdeel van Re-Actief Zorghulpmiddelen
Algemene voorwaarden | Privacy-verklaring
Design: INZPIRE | Webdevelopment: Haagen Web & App