Het zogenoemde Flexobed zorgt ervoor dat patiënten makkelijker kunnen opstaan uit bed. Een deel van het bed draait en de zithoogte, rugstand en voeteneinde kunnen op maat worden aangepast. Het bed is geschikt voor mensen met bijvoorbeeld een spierziekte, reuma, Parkinson of obesitas. "Ideaal voor de patiënt", zegt Elisandrella Noordervliet, productspecialst Specialbeds. "Zo kan hij of zij door één persoon uit bed gehaald worden, zonder geduw en getrek. Als een cliënt bijvoorbeeld 's nachts naar de wc moet, is dat veel makkelijker te regelen."
Jan Aarnoudse, manager extramurale zorg, ziet nog een voordeel. Want in deze tijd, dat personeel schaars is, is dit transferbed heel handig. "Vaak is er maar één medewerker inzetbaar, dan is het fijn dat we op deze manier mensen uit bed kunnen helpen." "Het is ook goed voor het behoud van ons personeel", zegt interim directeur André Lokerse. "Cliënten blijven langer thuis wonen, dus als ze naar De Schutse komen, hebben ze meestal zwaardere zorg nodig. Op deze manier belasten we ons personeel minder zwaar." Voor de Schutse is dit het derde Flexobed, voor het hospice het eerste.
Meegroeien
Als een cliënt het bed niet meer nodig heeft, kan het opnieuw ingesteld worden voor een andere cliënt. Daarvoor komt Noordervliet langs. "Er zijn nog veel meer mogelijkheden met het bed", vertelt zij. "Het is een bed dat mee kan groeien. Zo is er bijvoorbeeld een traagschuimmatras mogelijk, of een luchtwisselmatras. Wat er ook maar nodig is voor de cliënt." Het hospice bestaat bijna twintig jaar. Het werd gerealiseerd in juni 2003, eerst op een locatie buiten het dorp, nu binnen de Schutse in Sint-Annaland. Er is ruimte voor één cliënt. "Uitbreiding is een wens", zegt Mary Bijnagte van de NPV. Het bed wordt betaald uit een erfenis, ooit geschonken aan de NPV. "Dit vonden we een mooie bestemming." In december kwam het nieuwe Flexobed naar Sint-Annaland, maar door corona was een feestelijke overhandiging toen niet mogelijk. Daarom werd het uitgesteld tot afgelopen vrijdag. Toen werd met een hapje en een drankje het bed gepresenteerd.
Innovaties
André Lokerse zegt heel blij te zijn met het bed. "Het is een van de innovaties binnen de zorg. We zien bijvoorbeeld veel innovaties op digitaal gebied, maar dit is er zeker ook een." Hij zei ook de wens tot uitbreiding mee te nemen als overweging voor de toekomst. Henny Ketting is één van de vrijwilligers van het hospice. Ze heeft nog niet met het Flexobed gewerkt. "Degene die nu in het hospice ligt, werkt niet met vrijwilligers. Waarschijnlijk verzorgt de familie de zorg", vertelt ze. Henny heeft jarenlang in de zorg gewerkt. "Maar als vrijwilliger heb ik nu veel meer tijd met de cliënten. Een tijdje terug heb ik een hele nacht bij iemand aan het bed gezeten, dat geeft een heel fijn gevoel. Het is best heftig vrijwilligerswerk, maar ook heel dankbaar."
Zie foto
Van links naar rechts: Elisandrella Noordvliet van Specialbeds, Pauline Flikweert en Mary Bijnagte (NPV), interim directeur André Lokerse en in bed Henny Ketting, vrijwilligster van het hospice.